Naše zkušenosti s přístrojem Aireen

Od loňského roku nabízíme přístroj Aireen v naší diabetologické ordinaci Health+. MUDr. Barbora Jónová nám blíže vysvětlila, co Aireen dokáže a jak s tímto přístrojem pracujeme.

No items found.

Jak Aireen funguje?

Aireen® je nová SW technologie založená na umělé inteligenci. Využívá nejmodernější fundoskopickou kameru. Analyzuje digitální snímky očního pozadí a diagnostikuje patologické změny na sítnici a cévách. Aireen se zatím zaměřuje na diagnostiku očních komplikací doprovázejících cukrovku, kterou je diabetická retinopatie.

Můžete nám říct, co je diabetická retinopatie?

Diabetická retinopatie je jednou z nejčastějších komplikací diabetu, která postihuje přibližně 10 % pacientů s diabetem. Jedná se o onemocnění cév sítnice způsobené vyšší hladinou cukru v krvi. Takto poškozené cévy se mohou ucpávat, dále rozšiřovat, a mají větší propustnost a menší pevnost, což vede ke krvácení do sítnice s poruchou zraku a dokonce ke slepotě. Zpočátku je průběh zcela bez příznaků. Právě v této fázi, pokud je retinopatie diagnostikována včas, je nejlépe terapeuticky zvládnutelná. Proto by měl každý pacient s diabetem jednou ročně absolvovat oční vyšetření očního pozadí.

Jak vyšetření v H+ probíhá?

V naší diabetologické ambulanci používáme pro screening diabetické retinopatie speciální kameru, která dokáže snímat oční pozadí klientů bez artefaktové mydriázy, tedy bez tzv. slzení očí. Toto vyšetření je zcela neinvazivní, trvá jen několik sekund, bez následných omezení, např. při řízení motorového vozidla, jako je tomu u běžného očního vyšetření. Získané snímky očního pozadí jsou následně vyhodnoceny umělou inteligencí, která určí, zda je, či není přítomna diabetická retinopatie. V případě pozitivního nálezu předáme klienta do péče oftalmologa, který posoudí závažnost onemocnění, zahájí cílenou léčbu nebo v počátečních stádiích pouze další sledování.

Jaké jsou výhody takového vyšetření?

Tím, že toto vyšetření provádíme při běžné diabetologické prohlídce, šetříme čas našich klientů a zvyšujeme jeho dostupnost. Šetříme tím také čas našich kolegů, oftalmologů, kteří mají více času na řešení jiných očních onemocnění.

Děkuji vám za rozhovor.

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.