30
.
7
.
2024

Paměť kůže: Jak sluneční záření ovlivňuje naše zdraví

V České republice každoročně přibývá lidí s rakovinou kůže. K včasnému odhalení a léčbě pomáhá osvěta a preventivní prohlídky. Příčinou onemocnění kůže může být silné sluneční záření, fototyp či genetika. Dermatoložka Lucia Mansfeldová vysvětluje, jak si naše kůže roky ukládá informace a co nám mohou způsobit silné alergie.

No items found.

„I když se někdo tři roky nevystavuje slunci, kůže má paměť, a právě pod vlivem UV záření dochází ke změnám v DNA kožních buněk, což může vést k rakovině. Navíc, v letních měsících přibývají nezhoubné projevy jako pigmentové skvrny a bradavičky,“ uvádí dermatoložka Lucia Mansfeldová a dodává: Proto je důležitá vhodná ochrana před sluncem a opalování s mírou. Děti do jednoho roku by neměly být vůbec vystaveny slunci a měly by používat minerální krémy. Při cestách do exotických destinací je důležité mít i pohotovostní balíček obsahující silné opalovací i protizánětlivé krémy a léky.“

Jak odhalit melanom?

Nebezpečný melanom lze částečně odhalit i pouhým okem. V tomto případě platí několik jednoduchých pravidel. Je důležité sledovat asymetrii, nepravidelné ohraničení a různé barevné odstíny skvrn. Pigmentová znaménka větší, než pět až šest milimetrů by měla být zkontrolována lékařem. „Známkou toho, že něco není v pořádku je i to, že se znaménko začne měnit, například zvětšovat, měnit tvar, svědit nebo krvácet,“ říká dermatoložka.

Genetika a pihy

Počet pih a znamének je ovlivněn genetikou. Lidé s mnoha pihami by měli častěji kontrolovat svá znaménka. Těch existuje více druhů, některá mohou být neškodná, zatímco jiná mohou signalizovat povrchově se šířící melanom. V tomto případě většinou stačí projev chirurgicky odstranit a pacienta dál sledovat. Nebezpečnější je takzvaný nodulární melanom, který roste do hloubky kůže a má horší prognózu.

„Vystouplé pihy většinou nejsou nebezpečné a také souvisí s genetickou predispozicí a věkem. Existuje mnoho druhů vystouplých znamének, jako je histiocyt, který může vzniknout například po poštípání hmyzem. Bradavice vznikají působením HPV viru a mohou být odstraněny tekutým dusíkem nebo laserem,“ říká Lucia Mansfeldová.

Alergické reakce

Během léta přibývá případů solární alergie či alergických reakcí na jídlo a poštípání hmyzem. Sluneční alergie se může objevit i v pozdním věku. Fototoxické reakce mohou být způsobeny kombinací léků nebo kontaktem s fotosenzibilizujícími rostlinami. Časté jsou i alergie na parfémy, které obsahují silice reagující na sluneční záření nebo na nikl, z něhož se vyrábí bižuterie či knoflíky.

„Ať už se jedná o alergické reakce, nebo vypozorování nebezpečného melanomu, často se nám v létě stává, že pacienti konzultují své problémy na dálku, posílají fotografie a lékaři se snaží určit diagnózu a léčbu. Teledermatologie má určitě budoucnost, ale vyžaduje více informací pro správnou diagnózu,“ uzavírá Lucia Mansfeldová.

Galerie

Máte zájem o naše služby?

Kontaktujte nás.